Barion Pixel

A babzsák iskolába megy

A mai iskolarendszer sajnos hatalmas kihívásokat, feszes tanulási tempót diktál a gyerekeknek. Ettől csak nagyon kevés alternatív iskola tud eltérni a központi szabályozás miatt.

Nincs valahol rendben az a világ, ahol a gyerekek csak rövid perceket kapnak napközben a lazításra, és sokszor párnázatlan székeken töltik napjaik nagy részét. A fejlődő test követelményeit teljesen figyelmen kívül hagyva. Persze mi is felnőttünk valahogy, sokszor ugyanabban a szűk padban, mint most a gyerekeink. Úgy gondolom, hogy a világ halad, és nekünk is haladni kellene vele.

Ha már a multi cégek is felismerik, hogy fontos a dolgozók egészsége, szellemi megújulásuk a folyamatos munkavégzéshez, az órákon át tartó napi koncentrációhoz, akkor miért ne figyelnénk oda a gyermekeink igényeire is. Kevés a 10 perc szünet, a tornaóra, ami sok helyen igen gyengén felszerelt tornateremben zajlik. Az iskolákban szükség lenne több színes helyiségre, ahol különböző kreatív eszközöket vehetnek igénybe kötetlen formában a gyerekek. Vannak órák, amik inkább beszélgetősek. Ezeket alternatív termekben is meg lehetne tartani. Szerencsére vannak fantasztikus kezdeményezések a pedagógusok részéről, de ezek a gyerekekért tenni akaró tanárok sokkal több támogatást is megérdemelnének.

babzsák_iskolában02
babzsák_iskolában03

Miért ne lehetne például az iskolai könyvtárban, vagy az udvaron néhány babzsák. Jó lenne egy felmérést készíteni egyszer, hogy a babzsák az iskolában vajon mennyire segíti a tanórák közti felfrissülést, vagy mennyivel növeli az olvasására szánt időt a gyerekek körében. Talán meglepő pozitív eredményeket kapnánk.

Értem én, hogy a babzsák nem az a dolog, ami segít a táblára koncentrálni, és félfekvő helyzetben írni sem lehet szépen. Mégis azt mondom, hogy a babzsák az iskolában sok esetben hasznos lenne, és legalább volna néhány óra, amikor az izgő-mozgó gyerekek büntetlenül mocoroghatnának egy kicsit. Ilyen például az osztályfőnöki óra, vagy az olvasás a kicsiknek. A természet megismerése is izgalmasabb lenne az iskolaudvaron tavasszal egy nagy fa alatt babzsákfotelben.

Bejegyzés megosztása: