változtass

Ne panaszkodj, változtass!

A panaszkodás a magyar ember népszokása. Talán nincs még egy ország, ahol sikk panaszkodni. Így volt ez a nagyanyánk idejében és így van ez most is. Bár szerencsére alakul egy új szellemiségű réteg, aki ettől a népszokástól már meg akar szabadulni. Tudatosan nem írtam generációt, mert nem generációfüggő. Minden korosztályból van képviselője szerencsére. Így van remény, hogy egyszer csak elérünk a kritikus tömeghez, és valami hirtelen megváltozik. Az emberek kedvesen szólnak egymáshoz, nem hozakodnak elő a képzelt és valós bajaikkal, pozitívan gondolkodnak a betegségeikről még a kórházban is.

Alakul egy réteg, aki komolyan veszi, hogy máshogy akar élni. Tudatosan vásárol a kistermelőtől, vagy termeszt egészséges élelmiszert a kiskertjében. Aki nem teheti meg, hogy kiskerttel rendelkezzen, az is elkezdte szelektíven válogatni a házi hulladékát. Sokan megtehetnék, hogy több ruhaneműt, új műszaki cikket, vagy új bútorokat vásárolnak, vagy órákig zuhanyoznak folyatva a vizet, de már gondolnak arra, hogy egyszer lesz unokájuk, akinek szintén szüksége lesz a tiszta vízre és az egészséges földre. Visszaviszik az üveget, komposztálnak, és még a babzsákjuk is levehető huzatú és újra mosható. Ezeknek az embereknek a száma egyre nő.

Reméljük, hogy közel az a pillanat, amikor nálunk is államilag ajánlott és támogatott lesz a házakra szerelt napkollektor, amikor nem egy vagyon lesz a földhő kiaknázása, és a szinte mindenhol jelenlévő termálvíz olcsóvá és gazdaságossá teszi a kistelepülések energia ellátását.

Ebben bízik az a sok ember hazánkban, aki kezébe vette a sorsát, és úgy döntött, hogy nem panaszkodik tovább. Nem nyavalyog, hanem csendesen cselekszik magáért és a családjáért, és azokért, akik majd ezután fognak megszületni.

Gondold végig. Ne harcolj, ne sopánkodj. Egyszerűen csak cselekedj!